Врятувати обличчя Австро-Угорської імперії. Роман Йозефа Рота "Марш Радецького"

«Марш Радецького» - сімейний роман-сага Йозефа Рота.

Роман отримав визнання критиків відразу після того, як був вперше опублікований німецькою мовою в 1932 році, а потім перекладений англійською у 1933 році. 2003 року німецький літературний критик Марсель Райх-Раніцкі включив його до "канону" найважливіших німецькомовних романів. Це роман про іронію та гумор, притаманні добромисним діям, що призвели до занепаду Австро-Угорської імперії.

У листопаді 2001 року перуанський письменник (а згодом лауреат Нобелівської премії з літератури 2010 року) Маріо Варґас Льйоса назвав "Марш Радецького" найкращим політичним романом усіх часів. Телесеріали за романом вийшли на екрани у 1965 та 1994 роках (з Максом фон Зюдовим та Шарлоттою Ремплінг). Йозеф Рот народився (1894 р.), його дитинство пройшло у Бродах (тепер - Львівська обл.). Мати усіляко приховувала від юного Йозефа, що його батько перебуває у психічній лікарні. Деякий час Рот навчався у Лембергському університеті. У 1922 році одружився з Фредерікою Рейхлер. Шлюб мав трагічний характер - на початку тридцятих років їй діагностували шизофренію, а в 1940 році вже після смерті чоловіка її, як психічнохвору, вбили нацисти.

 

В 1926 році Рот видає збірку “Поїздка в Росію” - результат його довготривалого перебування у багатьох містах СРСР. Рот відвідав Мінськ, Москву, Нижній Новгород, Казань, Самару, Самарканд, Астрахань, Баку, Тбілісі, Одесу та Ленінград. Письменник був настільки шокований укладом радянського життя, що довгий час не міг взагалі нічого писати - все здавалося йому чужим та дивним.

 

«Марш Радецького» увійшов під № 8 до списку найкращіх німецьких романів ХХ століття, складений у 1999 році Літературним будинком Мюнхена та медіаконцерном “Бертельсманн”.

Все життя Рот страждав на алкоголізм: помер у 1939 році в Парижі. Йому належить крилатий вислів: "Батьківщина там, де тобі погано".

425
Інші матеріали розділуЛітература:
Почему роман Музиля называется "Человек без свойств"?
1572
Мераб Мамардашвили о ключевой максиме экзистенциализма
В начале ХХ века Рудольфа Штейнер (1861-1925) читал лекции, которые имели ограниченный успех
1065
Через некоторое время лекции Штейнера стали настолько популярными, что их организацией занялось концертное агентство, хотя на первом этапе он говорил, что его выступления посещают духи умерших, и ему этого достаточно