Втілена казка: Krzywy Domek у Сопоті (Польща)

25.03.2023

Krzywy Domek (вимовляється [ˈkʂɨvɨ ˈd̪ɔmɛk], польською "кривий будинок") - будівля незвичайної форми в Сопоті (Польща), побудована у 2004 році. Площа - близько 4 000 кв. м, є частиною торгового центру Rezydent.

Krzywy Domek спроектований бюро Szotyńscy & Zaleski, які надихалися казковими ілюстраціями та малюнками Яна Марціна Шанцера і Пера Дальберга.

Будівля є популярним туристичним об'єктом у якому розміщено  магазини, офісні приміщення, ресторани та бари, а також польську версію голлівудської Алеї слави.

Ян Марцін Шанцер (1902-1973), малюнки якого надихнули архітекторів будівлі, був польським ілюстратором, сценографом і професором Академії образотворчих мистецтв; народився в єврейській родині у Кракові. Навчався у Краківській академії образотворчих мистецтв, а згодом у Франції та Італії. За словами Janusz R. Kowalczyk, “під час Варшавського повстання... робив листівки та малюнки із зображенням бійців, якими повстанці ілюстрували свої статті, які публікували у повстанських газетах... У будинок, в якому він жив з дружиною і дочкою, влучила бомба, назавжди знищивши як архів художника, так і його велику колекцію книг”.

Шанцер проілюстрував понад 200 книг, зокрема "Трилогію" Генріка Сенкевича, "Пана Тадеуша" Адама Міцкевича та серію "Пан Клекса" Бжехви. Книжки з ілюстраціями Шанцера виходили друком і в СРСР (російською та українською мовами).

 З травня 1945 року був редактором та ілюстратором обкладинки дитячого журналу Świerszczyk. А також  першим (після Другої світової війни) художнім керівником польської телерадіокомпанії Telewizja Polska.

450