Чому Бетховен називав "Добре темперований клавір" Баха "Біблією для музикантів"?

07.03.2023

 

 

Перший том "Добре темперованого клавіру" прелюдій і фуг Бах (1685-1750) завершив 1722 року, другий - значно пізніше, 1744 року.

Збірка складається з двох томів, у кожному з яких 24 пари прелюдій і фуг, що охоплюють усі мажорні та мінорні тональності.

Експресивна мелодіка, стиль, у якому писав Бах, вийшов із “моди” на час його смерті, і більшість його творів забули. У класицизмі не було ні такої складної поліфонії, ні такої кількості модуляцій, як у Баха. Однак уже наприкінці XVIII століття праці Баха, особливо “...клавір”, почали значною мірою впливати на композиторів, що і призвело до другого їхнього відкриття.

Переваги ладу, використаного в “...клавірі”, полягали в можливості використання модуляцій і хроматики без жодного обмеження, а також у рівноправності всіх тональностей. “Добре темперований клавір” став найбільш відомим і переконливим аргументом переходу до нового ладу. Згодом це призвело до того, що "гармонія" стала однією з основ класичної музики.

“...клавір” відомий великим спектром нововведень щодо техніки та виразних засобів. Жоден композитор, окрім Баха, не зміг створити настільки живі та яскраві твори у формі фуг, і для багатьох його послідовників його твори стали взірцем.

676
Інші матеріали розділуМистецтво: