Час все пробачає? Попри публікації (2019 р.), в яких доведено, що Крістіан Шад був членоМ НСДАП, його картини залишаються у найкращих музеях світу. "Беттіна" (1942)

24.03.2023

Беттіна. 1942

Крістіан Шад (1894 - 1982) - німецький художник і фотограф. Майже половину життя його утримував батько, але як тільки ця підтримка припинилася, Шад вимушено залишив малювання. В 1915 році Шад втік до Швейцарії, щоб уникнути призову до лав німецької армії. У 1937 році нацисти включили роботи Шада до експозиції "Велике німецьке мистецтво", яка була їхньою протиотрутою щодо виставки "Дегенеративне мистецтво". Нещодавні дослідження показали, що Крістіан Шад, очевидно, домовився з нацистами, увійшовши до лав  НСДАП (1933). Під час війни та після неї Шад жив у забутті в Німеччині. Його берлінську майстерню зруйновали під час авіабомбардування, але Беттіні (дружині) вдалося врятувала його роботи.

Count St. Genois d'Anneaucourt. 1927

Картини Шада 1915-1916 років демонструють вплив кубізму та футуризму, але під час перебування в Неаполі (в 1920-х роках) він розробив плавний, реалістичний стиль, що нагадує чіткість, якою він захоплювався у картинах Рафаеля. Шад намалював найбільш значущі роботи “нової речевості”. Їх характеризують "художнім сприйняттям настільки гострим, що, здається, воно проникає під шкіру" (В. Шмід).

Попри відомі тепер темні сторінки біографії, роботи Шада залишаються частиною колекцій Музею сучасного мистецтва в Нью-Йорку, Тейт у Лондоні та Нової національної галереї в Берліні. Спадщина митця налічує понад 3200 полотен.

Автопортрет з моделлю. 1927

Є точка зору, що “на картинах Шада немає нічого живого. Речі існують нарівні з людьми - одні не відрізняються від інших. Нерухомість, застиглість моделей на портретах Шада показує їхню неприродність. Постаті, що ніби заклякли під пензлем художника,  стали дерев'яними - акторами лялькового театру” (Геніс). Але, напевно, цього не скажеш про портрет його дружини "Беттіна" (1942), намальований в роки війни.

 

 

451
Інші матеріали розділуМистецтво: