Афера, чи дійсно скульптура For the Love of God Дем'єна Герста коштує 100 млн доларів?

14.03.2023

 

1 червня 2007 року скульптуру For the Love of God  Дем'єна Герста  було виставлено в Джеймс (Лондон), де задля цього посилили охорону. Пізніше витвір експонували на різних виставках та у музеях. Одразу після цього було оприлюднено інформацію, що скульптуру продали за 50 млн фунтів (серед “покупців”, ймовірно, мільярдер Віктор Пінчук). Розголос "продажу" діамантового черепа в ЗМІ було настільки широким, що змусило декого замислитися над тим, якою мірою оголошення про продаж було у своєму роді медіа-артом, особливо з огляду на те, що його  "продаж" і дотепер залишається під питанням. Врешті-решт з’ясувалося, що це був маркетинговий трюк, у чому у 2012 році певним чином зізнався і сам Герст. Багато хто з фахівців вважає роботи Герста ганебним кітчем. У статті в The Guardian Жермен Грір зазначила: "Дем'єн Герст - це бренд, тому що мистецтво 21-го століття - це маркетинг. Створити такий сильний бренд на очевидно застарілих основах - це надзвичайно креативно, навіть революційно". Сьогодні справи у Герста йдуть не найкраще. Минулого року Герст спалив 4 851 своїх картин загальної вартістю, за його словами, 10 мільйонів фунтів стерлінгів (див. відео). У  статті “Як все пішло не так у Дем'єна Герста”  (The Times) назвали цей акт жалюгідним трюком для просування NFT.

Поки фахівці сперечаються, образ діамантового черепу час від часу з’являється у творах масового мистецтва. Витвір митця знову нагадує про себе у другому епізоді американо-японського анімаційного телесеріалу "Нео Йокіо", слугує рушійною силою у відеогрі 50 Cent: Blood on the Sand, прикрашає обкладинку синглу канадського репера Торі Лейнеза "Diamonds".

Коли Герст заявив  в New York Times, що нещодавно він продав близько 80 нових робіт за ціною від $750 000 до $3,5 млн кожна, ні White Cube, ні Science Ltd., продюсерська компанія Герста, не відкоментували та не відповіли на запити подібних продажів.

385
Інші матеріали розділуМистецтво: