Что происходило на Буковине в годы румынского правления (1919 - 1940), 38% населения которой были русинами?

Кривавий бал. Публічні розстріли за «більшовизм». 

25 січня 1919 р., майже через 2 роки після окупації, в м-ку Бричани 3-ою ротою 8-го румунського уланського полку був улаштований танцювальний вечір. Комендант міста, майор Константінеску, дізнавшись, що населення містечка відмовляється брати участь у вечорі, розпорядився силою доставити в танцювальний зал дочок місцевих жителів і особисто, загрожуючи батогом і револьвером, примусив пригнаних дівчат танцювати з солдатами та агентами контррозвідки.

Опівночі всі дівчата були під конвоєм відправлені на квартиру капітана Думітреску, де вони зазнали згвалтування озброєними офіцерами і унтер-офіцерами. Внаслідок знущань 14-річна Анна Рейс померла наступного дня у місцевому госпіталі. Через тиждень після кошмарної ночі покінчила з собою 18-річна Хирилін, яка виявилась зараженою венеричною хворобою.

Населення містечка відправило делегацію до генерала, якому підлягає вказана частина, з проханням покарати винуватців. Делегати були арештовані за обвинуваченням у державній зраді й присуджені до каторги строком від 2 до 5 років.

28 січня 1919 р. населення м. Хотина було зібране барабанним боєм у міський парк, де перед очима мирних громадян стало приголомшуюче душу видовище.

До дерева був прив’язаний швець Василь Филько 31 року. Весь одяг на ньому був подертий та закривавлений. Біля нього стояла група румунських офіцерів і генералів, серед яких був командуючий окупаційними військами в Бессарабії ген. Братіану, який досі пишається тим, що в перший же день окупації він віддав наказ утопити в Дністрі 8 тис. «більшовиків». Офіцери заявили зібраному населенню міста, що Филько засуджений за більшовизм до смерті і на науку іншим буде покараний публічно.

В дійсності вина Филька полягала в тому, що за декілька годин до цього він зробив зауваження двом румунським солдатам, які відбирали в селянина продукти на базарі, що за продукти треба платити. Щоб заподіяти Филькові перед смертю якнайбільше страждань, офіцери встановили стрільбу по ньому на приз. Було зроблено п’ять пострілів і тільки п’ята куля влучила у скроню нещасного.

На страту були приведені діти Филька. Тіло Филька на протязі трьох днів залишалось прив’язаним до дерева, щоб населення знало, як розправляються з «більшовиками».

28 березня 1924 р. — Повідомлення газети «Коммунист» про звірства румун у Бессарабії.

1571