Ліберашизм, або загострення пристрастей: оцінки політиків та кінематографістів щодо перемоги на оскарівських перегонах д/ф "Навальний" поляризуються

15.03.2023

"Навальний" — спільний проєкт HBO та CNN. Екранний час фільму присвячено подіям 2020-2021 років (отруєння Навального в літаку та його лікування). Рейтинг фільму на сайті Rotten Tomatoes - 99 %. Здається, світова спільнота не бере до уваги, що позиція Навального не зовсім послідовна і, можливо, потайки теж вважає, що Крим "не бутерброд, аби його туди-сюди повертати", або пробачає йому, на відміну від української спільноти, цей та інші вислови (цитата з фб “называл кавказцев тараканам и предлагал давить их тапком! ...осуждал Кремль за «мягкость» по отношению к Грузии и предлагал ударить по Тбилиси крылатыми ракетами! ...провозглашал лозунг: «Россия для русских»! ...после Марша миллионов был обласкан властью и пошёл при поддержке Едра на выборы мэра...” ). Однак є винятки - позиція О.Роднянського, який не тільки підтримав вибір американської Кіноакадемії в своєму інтерв’ю на “Лучшее радио Израиль”, а й знайшов аргументи на користь "яскравого" вбрання родини Навального (його позицію підтримали  70% слухачів, які голосували в прямому ефірі). Сам Роднянський в інтерв'ю "Собеседнику" свого часу  (у 2014р.) сказав, що  "Крым был сердечной болью россиян с 1992 года: через него прошла главная трещина, его утраты никто не мог простить. Будем честны: Украина ничего не сделала для Крыма за годы независимости. Только разрешила крымским татарам вернуться на родину. Присоединение Крыма было, боюсь, неизбежно – это не Донецк, где до сих пор нет единства…"

Політолог Антон Шеховцов вважає, що українці «мають багато підстав не довіряти Навальному та його рухові». Україньский режисер Сафаров назвав перемогу "Навального" дією російської пропаганди, а Андрій Садовий потролив російського опозиціонера в Твіттері, порівнявши його з зіпсованим бутербродом.

517
Інші матеріали розділу Кіно:
Zловещая символика русского фашизма и советская мультипликация: двойное совпадение
752
В советском мультфильме «Сокровища затонувших кораблей» (1973) подводная лодка, чье название совпадает с названием украинской ракеты «Нептун», встречается на дне моря с затонувшим фашистским кораблем, маркированным буквой «Z»