Тімоті Снайдер виступив на РБ ООН щодо скарг Росії на "русофобію"

Тімоті Снайдер виступив на РБ ООН щодо скарг Росії на "русофобію":

Термін "русофобія", який ми сьогодні обговорюємо, експлуатується під час цієї війни як форма імперської пропаганди, в якій агресор претендує на роль жертви.

...давайте згадаємо дії за останній рік, які завдали найбільшої шкоди росіянам і російській культурі:

1.  Змушення найбільш творчих і продуктивних росіян емігрувати. Російське вторгнення в Україну призвело до того, що близько 750 000 росіян покинули Росію...

2.  Знищення незалежної російської журналістики...

3.  Загальна цензура і придушення свободи слова в Росії.  Росія - країна однієї державної мови, де мало що можна сказати. Україна - країна двох мов, де ти можеш говорити, що хочеш.

Коли я відвідую Україну, люди повідомляють мені про російські військові злочини обома мовами, українською або російською, як їм зручніше.

4.  Атака на російську культуру через цензуру шкільних підручників, послаблення російських культурних інституцій вдома, знищення музеїв та неурядових організацій, що займаються російською історією. Все це - російська політика.

5.  Збочення пам'яті про Велику Вітчизняну війну...

6.  Приниження ролі російської культури в усьому світі і кінець того, що раніше називалося "русским миром", російським світом за кордоном.  Раніше в Україні було багато людей, які відчували себе дружніми до Росії та російської культури.  Цьому було покладено край двома російськими вторгненнями.  

7.  Масові вбивства російськомовних в Україні.  Російська агресивна війна в Україні вбила більше носіїв російської мови, ніж будь-яка інша акція на сьогоднішній день.

8.  Вторгнення Росії в Україну призвело до масової загибелі російських громадян, які воюють в якості солдатів у її агресивній війні.  Близько 200 000 росіян загинули або були покалічені.

9. Воєнні злочини, травми і почуття провини.  Ця війна означає, що покоління молодих росіян, тих, хто виживе, буде причетне до воєнних злочинів і до кінця свого життя житиме з травмою і почуттям провини.

10.  Постійна підготовка або навчання росіян вірі в те, що геноцид є нормальним явищем.  Ми бачимо це в неодноразових заявах президента Росії про те, що України не існує.  Ми бачимо це у фантазіях на тему геноциду в російських державних засобах масової інформації. У російських ЗМІ інші твердження про українців переплітаються з твердженням, що українці є русофобами.  Так, наприклад, у заяві на російському державному телебаченні, де спікер запропонував знищити всіх українців, його аргументація полягала в тому, що їх усіх слід знищити, оскільки вони проявляють "русофобію" (переклад Т.Геращенко). 

194
Інші матеріали розділуСуспільство:
Заявил ли Байден, что если Россия вторгнется в Украину, то США примет участие в этой войне «по собственному выбору»?
927
Такой вывод можно сделать из перевода заявления президента США, прозвучавшего в эфире ряда СМИ (1+1, ICTV, Голос Америки, Новое время и др.)
Впервые в истории: снизилась ежедневная аудитория Facebook, а Amazon обнародовал данные о доходах от рекламы
652
Впервые в истории снизилось число ежедневных активных пользователей Facebook — с 1,930 млрд до 1,929 млрд человек.
C cедьмого места (2020 г.) на первое (2021 г.). TikTok стал самым посещаемым ресурсом интернета
728
Согласно исследованиям Cloudflare, TikTok почти весь года удерживал первенство, обгоняя Google, который в этом году стал вторым, а Facebook - третим.