© Facebook Aegina Fistiki Fest
У вересні мальовничий острів Егина в Саронічній затоці знову готується прийняти тисячі відвідувачів на Fistiki Fest — фестивалі, присвяченому найвідомішому символу острова: фісташці з географічним маркуванням PDO, що підтверджує своєрідний «паспорт продукту» і гарантує його походження, автентичність і найвищу якість. До прикладів відомих продуктів із PDO належать сир пармезан (Parmigiano Reggiano PDO, Італія), фета (Feta PDO, Греція) та шампанське (Champagne PDO, Франція). Свято фісташки започаткували у 2008 році групою місцевих ентузіастів, щоб популяризувати «фісташку Егини» на міжнародному рівні та підтримати фермерів. Фісташкові дерева почали вирощувати тут наприкінці XIX століття, використовуючи унікальні кліматичні умови острова — сухість, морські бризи та вапнякові ґрунти. У 2023 році фісташку внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО як продукт, що поєднує традицію, природу та людську працю. На острові обробляють близько 3 500 гектарів і понад 120 000 дерев, за якими доглядає кооператив із понад 300 фермерів. Фісташка Егини цінується завдяки своєму насиченому смаку, делікатному аромату й високій харчовій цінності. Найвідоміші страви та десерти, які готують на острові та презентують під час фестивалю: фісташкове морозиво з кремовою текстурою та ніжним післясмаком; Baklava з фісташками — традиційний східний десерт у грецькому виконанні; фісташковий соус і паштети для риби та пасти, тістечка з кремом на основі горіхів.
Pistachio Spectacle of Aegina: The Nut That Became a Cultural Heritage and Culinary Legend of Greece
At the beginning of September, the picturesque island of Aegina in the Saronic Gulf is once again preparing to welcome thousands of visitors to the Fistiki Fest — a festival dedicated to the island’s most famous symbol: the pistachio with PDO (Protected Designation of Origin) status. This designation serves as a unique “product passport,” guaranteeing its origin, authenticity, and highest quality. Well-known PDO products include Parmigiano Reggiano (Italy), Feta (Greece), and Champagne (France). The Fistiki Fest was established in 2008 by a group of local enthusiasts to promote the “Aegina Pistachio” internationally and support local farmers. Pistachio trees have been cultivated on the island since the late 19th century, benefiting from Aegina’s unique climate — dry air, sea breezes, and limestone-rich soils. In 2023, the Aegina Pistachio was added to UNESCO’s list of Intangible Cultural Heritage, recognized as a product that unites tradition, nature, and human labor. Today, around 3,500 hectares of the island are dedicated to pistachio cultivation, with over 120,000 trees cared for by a cooperative of more than 300 farmers. The Aegina Pistachio is prized for its rich flavor, delicate aroma, and high nutritional value. Visitors to the festival can enjoy the island’s most famous pistachio-based dishes and desserts: creamy pistachio ice cream with a delicate aftertaste, Baklava with pistachios — a traditional Eastern dessert with a Greek twist, pistachio sauces and pâtés for fish and pasta, and pastries filled with nut-based cream.
907