"Бажання - позитивного, бажання щось зробити, досягнути чогось, вийти за свої межі, зробити в житті щось більше, ніж просто вмерти - це найнебезпечніше бажання": Борис Гройс про витоки тоталітаризму

20.03.2023

Борис Гройс (нар.1947 р.), мистецтвознавець, медіа-теоретик та всесвітньовідомий філософ,(див. на відео з 58:17):"Бажання - позитивного, бажання щось зробити, досягнути чогось, вийти за свої межі, зробити в житті щось більше, ніж просто вмерти - це найнебезпежніше бажання. Порятунком від цього бажання є уява про те, що просто жити та вмерти - це означає бути в ніщо, а ніщо вічне". 

У 1981 році Гройс емігрував з СРСР до Німеччини.

Гройс кинув виклик естетичним нормам, висунувши тезу, що модернізм вижив у "тотальному творі мистецтва" (Gesamtkunstwerk) - сталінізмі.

Гройс є членом Міжнародної асоціації критиків мистецтва (AICAO), а також науковим співробітником багатьох інституцій, зокрема Міжнародного дослідницького центру культурних досліджень (IFK) у Відні, Австрія, Музею мистецтв Гарвардського університету та Піттсбурзького університету. У 2001 році був директором Академії образотворчих мистецтв у Відні. З 2003 по 2004 рік очолював дослідницьку програму "Посткомуністичний стан" у співпраці з Центром мистецтва та медіа Карлсруе та Федеральним культурним фондом Німеччини. 

Автор численних статей та книг.

353
Інші матеріали розділуМистецтво: