Кава збільшує кількість корисних бактерій у кишечнику

12.02.2025

У найбільшому в історії дослідженні зв'язку між кавою та мікробіомом кишечника, опублікованому нещодавно в журналі Nature Microbiology, вчені проаналізували ДНК фекалій понад 20 000 учасників, які відстежували своє щоденне споживання кави. Вчені виявили, що регулярне вживання кави пов'язане зі зростанням специфічної кишкової бактерії під назвою Lawsonibacter asaccharolyticus. «Ми не дуже багато знаємо про цю бактерію, - каже Бєлєнький, - але ми можемо вважати її досить корисною бактерією».

Вчені виявили, що збільшення вмісту хінної кислоти, яка входить до підгрупи поліфенолів (антиоксидантів, які в правильному контексті можуть зменшувати запалення), було тісно пов'язане зі зростанням L. asaccharolyticus. 

82
Оригінальна стаття: Nature Microbiology
Інші матеріали розділуНаука:
Вчені виявили значну концентрація мікропластику у мозку хворих на деменцію
67
Висновки авторів дослідження, опублікованого в Nature Medicine
Как Бенуа Мандельборт пришел к открытию фракталов?
1810
Особую популярность фракталы обрели с развитием компьютерных технологий, позволивших эффектно визуализировать эти структуры.
Джеймс Уотсон лишен почетных званий
1195
Недавно учёный, Нобелевская премия за открытие структуры ДНK, повторил свои утверждения о связи уровня интеллекта с расовым происхождением.