Рекорди арт-ринку: 58,4 млн доларів за гігантську "іграшку" Джеффа Кунса - скульптуру «Собака-повітряна кулька»

15.03.2023

«Собака-повітряна кулька» - серія скульптур американського художника Джеффа Кунса. Існують різні версії цієї скульптури, створені між 1994 і 2000 роками, кожна з яких має інший колір: синій, пурпурний, жовтий, помаранчевий і червоний.

«Собака-повітряна кулька» є частиною серії робіт Кунса "Сelebration" і однією з багатьох скульптур, натхненних надувними персонажами, серед яких "Лебідь-повітряна кулька" (2004-2011), "Кролик-повітряна кулька" (2005-2010) та "Мавпа-повітряна кулька" (2006-2013). Кунс сказав про цю серію: "Мені завжди подобалися тварини з повітряних кульок, тому що вони схожі на нас .... Ми - повітряні кульки. Ви робите вдих- видох  - це оптимізм. Ви видихаєте, і це свого роду символ смерті". Кунс не кидає виклик кітчу, як це робили авангардисти, а йде йому на зустріч, вважаючи, що ідентичність сучасної людини пов'язана з символама масової культури: "Я завжди намагаюсь робити роботи, які не відштовхнуть нікого з глядачів. Своїми роботами я спонукаю людей звернутися до свого минулого, до самих себе". 

У 2013 році "Собаку-повітряну кульку (помаранчеву)" продали на аукціоні Christie's за $58,4 млн. Станом на 2023 рік це четвертий за вартістю витвір мистецтва, який продали на аукціоні живим художником.

Маленьку, тендітну іграшку Кунс перетворив у гігантську фігуру, відлиту з високохромистої нержавійної сталі, пофарбовану та відполіровану до блиску (іноді в її формах вбачають натяки на збочений інтерес до сексуальності та пригадують, що певний час Кунс був одружений на порнозірці Чічоліні).

 
 
Іншу гігантську “іграшку” Кунса - “Цуценя” - зібрано з квітів та позбавлено ознак, з яких можна було б зробити перверсивні алюзії. 
462
Інші матеріали розділуМистецтво: