"Автопортрет солдата" Ернста Кірхнера (1915): спотворена перспектива та неприродні кольори як маркер експресіонізму

22.03.2023

“Автопортрет солдата” - Ернст Кірхнер (1880-1938) створив цю картину у 1915 році, після того, як був звільнений від військової служби за станом здоров'я.

Зображений на картині солдат демонструє закривавлений обрубок правої руки, який протиставлений зображенню його лівої руки, деформованої та схожої на кігті. Військова форма солдата зображена у насичених синьо-червоних кольорах. Відтінки шкіри як солдата, так і жіночої фігури - хворобливо-жовті. Робота має обрізану композицію, автор досягнув такого ефекту завдяки обрамленню фігур яскравими помаранчевими та зеленими відтінками на  задньому плані. Як Кірхнер, так і оголена жіноча фігура зображені  не в масштабі.

Кірхнер був звільнений з дійсної військової служби через фізичну та психічну недієздатність. Згодом він страждав від "воєнного неврозу і депресії", які підживлювали наркотичну та алкогольну залежність, що призвело до серйозного погіршення здоров'я в наступні роки після 1915 р.

Клаудія Зібрехт стверджує, що "через своє мистецтво Кірхнер відкрився світові як людина, скалічена досвідом війни, і як той, чиє довоєнне існування та маскулінне "я" було знищене".

Конфіскація та засудження "Автопортрета солдата" націонал-соціалістами глибоко вплинули на політичну ідентичність та сумну славу твору. Засудження роботи Кірхнера як "дегенеративної" передувало його самогубству менш ніж через рік, у 1938 році.

 

397
Інші матеріали розділуМистецтво: