На 103-му році пішов з життя французький митець П’єр Сулаж

29.10.2022

Сулаж перейшов до cтилю, названому outrenoir ("ультрачорний - тобто за межами чорного, світло, відбите, перетворене чорним..., яке, перестаючи ним бути, починає світитися, випромінювати"), у середині 70-х років, ставши одним із найвідоміших представників ташизму - напряму абстрактного експресіонізму, в якому зображення наноситься на картину плямами того чи іншого кольору (іноді без використання пензля).

Мішель Пастуро у своїй книзі "Чорний. Історія кольору" висловився про роботи Сулажа так: "Це не монохромія, а віртуозна монопігментарна техніка, яка за допомогою гри віддзеркалень створює безліч світлових образів, що виникають між глядачем і картиною. Це унікальне явище в історії живопису, чудове і неповторне,...".

Якщо імпресіоністи намагалися уникати у своїх картинах використання чорного, то Сулаж говорив, що з тисячі відтінків чорного він намагається "зробити світло".

Виставку художника в центрі Помпіду 2009 року відвідало понад півмільйона людей.

Прощання з художником відбудеться в середу, 2 листопада, в Cour Carrée (внутрішньому дворику Лувру). Раніше цієї честі удостоїлися Жорж Брак (1963 року), Ле Корбюзьє (1965 року) і Андре Мальро (1976 року). Головувати на Національній церемонії буде Еммануель Макрон.

Наразі ціна на очікуваний на Sothbeys лот з картиной Сулажа 1954 р.  = 800 000 - 1 200 000 USD.

Раніше одну з його робіт було продано за рекордні 9,6 млн євро.

331
Оригінальна стаття: https://www.sothebys.com/en/artists/pierre-soulages
Інші матеріали розділуМистецтво:
"Чорна кава", Francine Van Hove
693
The best of tje best: paintings
Жак Деррида (1930-2004) о слепцах в живописи: художник, очарованный своим ослеплением
887
"Почти все рисунки слепцов могли бы быть названы "Рисунки руками"